Crohn'um Tamamen İyileşti

İlaçlardan ve yan etkilerinden en yorulduğum en bıktığım dönemde kendisiyle tanıştık ve hayatım bir anda değişti. İnanılmazdı ama ben 3 ayda atağı atlatmış ve oldukça da sağlıklıydım. 42 kilo ile çıktığım o hastaneden sonra hayatıma 52 kilo ve sağlıklı olarak devam ediyordum...



Aslında her şey Erdoğan Zaim ile tanışmamla başladı. Erdoğan bey beni iyileştirebileceği konusunda kararlıydı, ben de sahtekarlardan yorulmuş ama denesem ne kaybederim fikrine tutunarak ve Erdoğan beyin temelde doktor olması kendisini dinliyordum. Sadece yöntemleri ve kendini geliştirme şekli diğer doktorlardan farklıydı. Çin, Bulgaristan gibi ülkelerde geleneksel tıp yöntemleri üzerine çalışmış ve bu uğurda kendini eğitmişti.

Kendisi önce beslenme düzenimi değiştirdi ve hayatım değişti. Uygun bir beslenme düzeni ile Crohn'un her türlü kötü etkisinden büyük ölçüde kurtulabiliyorsunuz. Tabi tüm bunların yanında hiçte küçük olmayan bir ipucu daha var ama önce beslenme düzeninden bahsetmek istiyorum; çünkü anahtarı açan kilit o.

  1. Crohn hastasıysanız en başta süt ve süt ürünlerine veda ederek başlayın bu işe. Üzülmeyin, keçi/koyun/manda sütü, yoğurdu, peyniri bunlar sizi üzmeyecek şeyler. Gereksiniminizi tüm bunlarla da alabilirsiniz.
  2. Tavuk yemeyi bugün bırakın ve arkanıza bile bakmayın. Eğer doğal ortamında yetiştiğini bildiğiniz tavuk varsa da onu yemekten hiç çekinmeyin.
  3. Kumpir'e bir daha asla dokunmayın. O patatesin yetiştiriliş şekli vücudunuza uygun değil.
  4. Baklagillerden uzak durun. Kaybınız değil kazancınız olduğunu göreceksiniz, crohn hastasının bağırsağını daha da zorluyor baklagiller ağrıyı daha da artırıyor.
  5. Çiftlik balığı yemeyin! Her gittiğim yerde soruyorum, başlarda biraz utanıyordum, ayıp ettiğimi düşünüyordum. Ama hayır! ayıp ettiğim kendimden başkası değil. Deniz yada okyanus balığı yemeye özen gösterin.
  6. Çikolatayı çok seviyorsanız siz de bundan sonra az oranlarda bitter çikolata tüketin o kadar.
  7. Ekmek değil, aldığınız yulaf kepeği ile yada mısır unu ile mayalamadan kendi ekmeğinizi kendiniz yapın. Ben çok uzun bir süre ekmek yapamadım krep yaptım. İçine biraz keçi sütü, biraz yumurta kırdım onları yedim. Ama kendinizi yoklayın, ben beyaz ekmeği az yersem bağırsaklarımı daha iyi hissediyorum; belki siz de aynı şekilde hissedeceksinizdir. Ama kesinlikle beyaz ekmek; kepek ekmeği vs'nin size yapacağı şey baklagilden farklı olmayacaktır. Crohn hastasıysanız ne ishal nede kabız olmak size yararlı...
  8. Sebzeyi ve meyveyi olabildiğince pişmiş olarak tüketmeye çalışın. Meyvenin, sebzenin suyu doğal bile olsa vücuda iyi gelmiyor uzak durun.
  9. Zamanı olmayan sebzeyi de meyveyi de yemeyin, her şeyi zamanında ve elinizden geldiğince doğal olanını alarak tüketin.
  10. Kırmızı et tüketme konusunda da dikkatli olun. Marketlerden vs aldığımız inek etinin de çok sağlıklı olmadığı biliniyor, malum hormonlar... Keçi, koyun, kuzu gibi hayvanların etleri çok daha sağlıklı şimdilik onlara hormon veremiyorlar diye biliyorum, o yüzden fiyatları da yüksek.
  11. Kek, poğaça, pasta, börek, kurabiye hepsine elveda. Benim en çok zorlandığım nokta bunları terk etmekti. Defalarca sordum: "Şaka mı bu? hiç mi yemeyeyim yani?"
  12. Şekeri ve iyotlu tuzu terkedin! Öğütücüsü ile birlikte satılan himalaya tuzlarını kullanın. Şeker içinde nöbet şekeri kullanın.
  13. Bu belki çok abartı bir madde gibi görünecek ama ben yoğun hastalık dönemimde buna bile dikkat ediyordum. İçtiğiniz suyun ph değeri yüksek olmalı.
  14. Mümkünse doğal bir kefir alıp günlük süt ile kendiniz hazırlayarak yoksa da marketlerden alıp kefir tüketin gerçekten farkını hissedeceksiniz. Erdoğan bey Çin'den getirdiğini söylediği bir kefir veriyor bana ve vücudumdaki farkı çok çabuk gördüm ben.
Yukarıda saydığım tüm maddeler uygulaması çok basit maddeler aslında, en azından ilaç kullanmaktan çok daha iyidir diye düşünüyorum. Tüm bunları yaparken elbette zorlandım ama atak dönemimi çok çabuk atlattım. Sonrasında da haftada bir küçük kaçamaklar yaparak yukarıdaki maddeleri uygulamaya devam ettim. Tabi bunların yanı sıra Erdoğan bey Crohn'umun olduğu yere deri altına doğal 2 bitkinin suyunun içinde yer aldığı bir sıvı enjekte etti. Başlangıçta çok korktum ama rahatladığımı söylemezsem ona haksızlık etmiş olurum. İnanmayarak başladığım yolda hiçte içerisinde bulunduğumuz tıp düzenine uygun olmayan bir yol içerisine girmiş ve rahatlamıştım.

Sonrasında ise benden iyisi yoktu Crohn'um tamamen iyileşti diye düşündüm; diyetimi boşladım, kefir kullanmayı bıraktım, iğneler bitmişti zaten. Kefir kullanmayı bırakmamın en büyük sebeplerinden biri Erdoğan beyin başlangıçta gözüme gerçek bir hekim gibi görünürken, bir tüccara dönüşmesiydi. Kefirin hem kalitesini düşürmüş hem de fiyatını 5'e katlamıştı. Bir kanser hastası için kurduğu bir cümleye de çok kırılmıştım: "Parası olmayan iyileşmesin." Aradan geçen 1 yılın ardından Crohn'umun iyileşmemiş olduğunu öğrendim, şuanda atak dönemi geçiriyor ve yeniden o hiç sevmediğim ilaçlara başladım ve o hiç sevmediğim ilaçlar daha kullanmamın ilk 2 haftasında mide bulantısından vücudumu kalkmaz hale getirdi. Yakın bir tarihte İmuran başlamak istedi doktorum ama yan etkilerinin abartılı fazlalığı sebebiyle biyolojik ajan dedikleri aşı şeklinde vücuda alınan Humira'yı kullanmaya karar verdiler. Türkler mi çok yaygara yapıyor bilmiyorum ama Türk forumları çılgınlar gibi korkutan yan etkilerinden bahsederken; yurt dışındaki insanlar en azından kullandığım işe yaramayan ilaçlardan sonra ilk defa ağrısızım diyorlar. Crohn'unsa, hala bilinen bir tedavisi yok, ne yazık ki. Çılgınlar gibi araştırıyorum...

Not: Paylaşalım ki daha fazla insan öğrensin...

Yorumlar

  1. Benim bir anda patlak werdi hastalık bagırsaklarım apse yapmış genel cerrahiden hemen ameliyata aldılar ve daha sonrasında gastroentolojiden kolonoskapi istediler ataklar nasıl gelişiyor yediğiniz seyler sizi kabız yapıyormu ishalden çok kabızlık çekiyorum bide fistür ameliyatı oldum çok zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ishal ya da kabız doktorumun hiç önermediği bir şey ben de deneme yanılma şeklinde ilerliyorum. Ataklar minik karın ağrılarıyla başlıyor bende bir de ben de fistür durumu yok o yüzden malesef tecrübem de yok konuya dair.

      Sil
    2. Evet bu gün kesin tanı koydu hocam. Kortizonlü ilaç kullanacağım. Sigara alkol bırakın hemen. Beslenme düzenini değiştirin
      Tip ilerliyor en son ameliyat var artık . Bunu la yaşamayı öğrenmemiz lazım sanırım.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Humira ile 2 yılın ardından

Tebrikler Humira'yi Bırakmaya Hak Kazandınız!